الهام مهدیزاده | شهرآرانیوز؛ خشکی بازار شیرخشک! این بار مردم از کمبود شیرخشک در داروخانهها گلایه دارند. به اذعان خیلی از مادرانی که برای فرزند خود شیرخشک تهیه میکنند، از ابتدای سال برخی از انواع شیرخشک موجود در داروخانهها کمیاب شده است. این روزها کمبودها برای تهیه این ماده غذایی شیرخواران، بزرگترین دغدغه خانوادهها شده است. مسئولان غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی نیز به نحوی به اوضاع نا بسامان شیرخشک اشاره دارند و نافی این گلایهها نیستند.
«از ابتدای سال شیرخشک بالای یک سال کمیاب شده است. باید تمام بعدازظهر تا آخر شب از این داروخانه به آن داروخانه برویم تا در نهایت شاید یک عدد شیرخشک پیدا کنیم. بچهای که یک سال سن دارد طبیعی است که هنوز تغذیه اصلی اش با شیرخشک است. لطفا مسئولان رسیدگی کنند.»
«داروخانههای بولوار توس شیرخشک ندارند. لطفا پیگیری کنید.»
این عبارات تنها بخشی از پیامهای مردمی درباره کمبود شیرخشک در داروخانههای سطح شهر است.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار شهرآرا، از کمبودهای شیرخشک در سطح شهر آگاه است. سید علی جعفری نژاد کمبود شیرخشک در داروخانهها را به سیستم توزیع ارتباط میدهد و میگوید: اگر شیرخشک به میزان کافی و لازم در اختیار داروخانهها قرار بگیرد قطعا داروخانهها نیز شیرخشکها را بر اساس تقاضای مردم عرضه خواهند کرد.
رئیس انجمن داروسازان استان میافزاید: متأسفانه در هفتههای اخیر شیرخشک تحویلی به داروخانهها به میزان زیادی کاهش یافته و همین مسئله روند ارائه خدمات داروخانهها به مردم را دچار مشکل کرده است.
جعفری نژاد به فعالیت شرکت تولیدی شیرخشک در مشهد به عنوان یکی از صنایع فعال استان و حتی کشور اشاره دارد و میگوید: توزیع کنندهها بیان میکنند که تولیدات این شرکت کاهش یافته است. اینکه چرا کاهش یافته است را نمیدانم، اما تأثیر کاهش تولید این شرکت سبب شده است که شرکتهای توزیع کنند، شیرخشک کافی را برای توزیع میان داروخانهها نداشته باشند.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی ادامه میدهد: هم اکنون شیرخشک به صورت سهمیهای به داروخانهها ارائه میشود.
گفتههای رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در حالی است که سیدعلی وکیلی سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد میگوید: با قاطعیت بیان میکنم که ما در مشهد کمبود تولید شیرخشک رگولار (شیرخشکی که برای تغذیه نوزاد است و جنبه تخصصی و درمانی ندارد) نداریم. وی برای توضیحات تکمیلی سراغ آمار میرود: شیرخشکی که در سهماه پایانی سال گذشته توزیع شده است به ترتیب، ۲۳۵ هزار، ۳۱۰ هزار و ۳۲۰ هزار قوطی بوده است.
به گفته وکیلی در فروردین ۲۹۷ هزار و اردیبهشت نیز ۲۴۰ هزار قوطی شیرخشک توزیع شده است.
آمارهای ارائه شده این مقام مسئول نشان از کاهش توزیع شیرخشک در مشهد دارد، اما توضیح وکیلی برای سؤال خبرنگار ما مبنی بر چرایی این کاهش محسوس در این آمارها این گونه است: این کاهش معنادار نیست و نمیتواند دلیلی برای کمبود اعلام شود.
سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه بیان میکند: موضوع شیرخشک و کمبود آن در برخی از داروخانههای مشهد را در دست بررسی داریم تا به صورت جامع برطرف کنیم.
دکتر وکیلی پرداخت نقدی و تأکید شرکتهای توزیع کننده برای این نوع خرید را یکی از عوامل دخیل در شرایط کنونی شیرخشک میداند و میگوید: شرکتهای توزیع کننده شیرخشک تأکید دارند که به صورت نقد شیرخشک به داروخانهها بفروشند. این موضوع سبب شده که برخی از داروخانهها که توان مالی کمتری دارند خرید کمتری داشته باشند. به عبارتی اگر قبلا داروخانهای ۱۰ کارتن شیرخشک خریداری و ظرف یک تا دو ماه مبلغ آن را واریز میکرده است اکنون باید نقدی خرید کند. با این شرایط میزان خریدش را کمتر میکند و تا فروش نداشته باشد خرید جدیدی انجام نمیدهد.
به گفته سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد این نوع فروش از سوی شرکتهای توزیع کننده، در توزیع نامتوازن شیرخشک مشهد مؤثر بوده است.
دکتر وکیلی بیان میکند: اخیرا و در تقاضاهای دریافتی برای شیرخشک شاهد بودیم که تقاضای سه شهرستان برای شیرخشک بیش از نیاز بود. این تقاضاها و چرایی آن در حال بررسی است تا مشخص شود چرا بیش از نیاز این تقاضا را ثبت کرده اند. در مورد داروخانههای مشهد نیز روند توزیع و تقاضا در حال بررسی است. علاوه برآن و به منظور متوازن کردن توزیع شیرخشک در مشهد جلسهای با تولیدکننده و شرکتهای توزیع کننده خواهیم داشت تا توزیع شیرخشک در تمام داروخانههای شهر به روال قبل برگردد.